uzman arıcılık

30 Ocak 2019 Çarşamba

Kovanlara Ne Zaman Oğul Verdirilmelidir ?


Arı Şurubu
Umumiyetle hayvanlar çiftleşme olduğu gibi arılarda da ilkbaharın Mayıs ayında ve çiçeklerin çoğaldığı günlerde çiftleşerek oğul verirler. Böylece ilkbahar mevsimi ana arı yetiştirmeye en elverişli mevsimdir. Biz de kovanlarımıza oğul verdirme işini Mayıs ayında yapmalıyız. Kiraz aylarının çiçekli günleri suni oğul verdirmek için çok mükemmeldir. Havaların soğuk gitmesinden dolayı kiraz ağaçları çiçek açmazlarsa, bu halden istifade ederek arışurubu vermeye devam etmelidir. Temmuz ayında arılara suni oğul verdirmek meşaketli bir iştir. Arılar bu ayda istirahata muhtaçdırlar. Mevkinin çiçekli günlerinden bir hafta evvel kovanları kontrol ettiğinizde iki gövdeli Langıstrot kovanında bulunan 20 çerçevenin 16 sını dolduracak kadar işçi arıların miktarı fazla bulunduğu zaman kovanda tahmini olarak 50 bin işçi arı bulunduğundan bu kovana çok kuvvetli kovan denilmektedir. Bu kovanda bulunan arı ailesi iki gövde içinde kışlamışlar demektir. Eğer Langıstrot kovanın bir gövdesinde bulunan 10 çerçeveyi dolduracak kadar arıları çoğalmış ise bu kovanda tahmini olarak 40 bin arı bulunduğundan bu kovana da kuvvetli kovan denilmektedir. Kovan gövdesinde 7-8 çerçeveyi kaplayacak kadar arıları bulunan kovana orta kovan denilmektedir. Bölgenin çok çiçekli ve nektarlı günlerinde 10 gün öncesinde yapılacak işler:
1) Çok kuvvetli kovana suni oğul verdirmeli
2) Kuvvetli kovanları boş bir kovana aktarma işlemi yapılmalıdır. Bu tarz ile oğul verme arzusunun önüne geçilir.
3) Zayıf kovanlar birleştirilmelidir.
Zayıf kovanları birleştirmeyi ihmal etmeyiniz. Böyle kovanlar kendi haline bırakıldıkları vakit hiç bir fayda oluşturmazlar. Zayıf kovanlara şurup vermek bile fayda sağlamamaktadır. Emekleriniz masraflarınız boşa gider. 2‘li veya 3’lü zayıf kovanlar birleştirilmelidir. Zayıf kovanı kuvvetli bir kovanın gövdesi üzerine koyarak ekleme kutusu gibi kullanmalısınız. Ana arasını alarak ekleme kutusu koyar gibi kuvvetli bir kovan üzerine koyulmalıdır. Bu işlem sonunda kuvvetli kovanı çok kuvvetli kovan durumuna sokarak o yıl iyi mahsül alırsınız.

1 yorum:

  1. hocam yazınız çok güzel anlatıcı olmuş oğul arılar kontrolsüz olduktan sonra kovanı terk ettikten sonra sinir krizi geçiriyoruz.

    YanıtlaSil