uzman arıcılık

14 Ocak 2019 Pazartesi

Seleksiyon Kutularına Suni Petek Takmak


Seleksiyon kutularına yapılmış ballar alıcıya güzel görünmesi, taşınma esnasında kopmaması, kovanda iken arıların düzgün bir halde petek yapmaları ve kovandan kolayca çıkarılması için bunlara suni petek ve ince petek takılmalıdır. Suni petekleri arıcılık malzemeleri satan yerlerden temin edilebilmektedir. Düzgün bir halde ince suni petek takılmadıkça güzel ve gösterişli ballar alınamaz. İnce suni petekleri bütün olarak takmazlar. Bunun sebebi: kovanın sıcaklığı ile peteğin çarpılmaması içindir. Bundan başka işçi arılar peteğin alt kısmını iyice seksiyon kutusuna tutturamadıklarından taşınmasında güçlük görülmektedir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için iki parça olarak yapıştırılmalıdır. Büyük petek parçasını yapıştırdıktan sonra biraz boşluk bırakarak ikinci parçayı yapıştırmalıdır.
Suni petek kullanımın faydalarını şu şekilde özetleyebiliriz.
1) Arılar 13 veya 15 kilo bal yiyerek bir kilo petek yaptıklarından kendilerine hazırlanarak verilen peteklerden faydalanırlar.
2) Suni peteğin gözleri işçi arılara göre yapıldığından bu gözlerden yalnız işçi arılar doğacağından kovanda erkek arıların çoğalmasına imkan bulunmaz.
3) Mahsül zamanı ballı petekler santrifüj ile süzme bal yapıldıktan sonra tekrar kovana konulmak üzere yıllarca kullanılır.
4) Arılar aynı kalınlıkta düzgün olarak peteklerini yaptıklarından bol hava alarak petekler arasında rahat bir halde dolaşırlar ve az zamanda çoğalmalarını kolaylaştırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder