uzman arıcılık

7 Ocak 2019 Pazartesi

Arıcılıkta Arı Yemlerine Dikkat Edilecek Hususlar



Çiçek tozu, çiçek tozu karışık ve çiçek tozu yerine kullanılan arıcılık malzemeleri satan yerlerden temin edilen yemlerle yapılan yemlemelerden başarılı sonuç alınabilmesi için özellikle aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
1) Kullanılacak soya ununun içindeki yağ oranı en fazla %5-7 olmalı, yağ kimyasal yöntemlerle değil, mekanik yöntemlerle alınmış ve çok iyi öğütülmüş olmalıdır. Unun ince bir elekten geçtikten sonra kullanılması daha iyi olur. Arılar kaba taneleri yiyemedikleri için dışarıya atarlar. Dip tahtasına biriken artıklar küflenmelere ve birçok zararlının hücumuna neden olur.
2) Katı yem verilmesi bal özü akımından 6 hafta önce başlanılmalıdır. Bu süre içinde, kolonilerde yavru yetiştirme faaliyeti en yüksek düzeye ulaşır. 21 gününü doldurmuş ergin arı miktarı çok fazla olacağından, bal hasat mevsimine koloniler koloniler kuvvetli olarak girerler.
3) katı yemlerle yemlenen kolonilerde yeterli miktarda yedek balları bulunmalıdır. Yeterli balı olmayan koloniler, ayrıca şeker şurubu ile beslenmelidir. Aksi takdirde kadro geliştirme ve bal verimi düşer.
4) bu yemlerle kuvvetli genç arı kadroları elde edileceğinden eğer koloniler bölünerek çoğaltılamayacaklarsa, oğul vermelerini önlemek için zaman zaman kontrol edilerek geniş yer sağlanmalı, oğul önleme tedbirleri alınmalıdır.
5) arılar serbestçe uçuş yapamadıkları, uzun süre kovanlarında kaldıkları zamanlarda katı yemler verilmelidir. Arılar bağırsaklarında biriken artıkları atmayacaklarından, dizanteriye yakalanma ihtimalleri vardır.
6) Yemleme başarılı, hava ve mevsimin gidişine bağlıdır. Soğuk ve serin havalarda başarı zayıf, normal ilkbahar şartlarında ise iyi sonuç alınabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder