uzman arıcılık

22 Ocak 2019 Salı

Koloni Yağmacılığına Ani Önlem


Bir kovanın yağmaya uğradığını görürseniz arıcılık malzemeleriniz hazırda olmalı ve derhal körükle giderek kapıdan içeriye duman verilmeli hatta körüğün haznesine nemli saman koyarak koyu renkli duman verilmelidir. Kovan kapıları bir iki arı geçecek kadar daraltılmalıdır. Eğer arılar gene kovana girmeye çalışırlarsa, kovan kapısı tamamen kapatılmalıdır. Yağmacıların zerine biraz soğuk su püskürtmek fayda sağlamaktadır. Bu çalışmalar içeriye girmek için hırs ve isteklerini azaltmaktadır. Kapısı kapanan kovanın arılarını havasızlıktan bunaltmamak için gövde üzerine ince örme tel mıhlanmış olan kovan kapağı koymalıdır. Örtü tahtalarının bir tanesini kaldırarak arıların hava almalarını kolaylaştırmalıdır. Ertesi günü bir kovanı muayene ederek arılarını pek az ve zayıf bulursanız arıları çok olan diğer bir kovanın arılarıyla birleştirmelisiniz. Çok defa yağmaya uğrayan kovanda ana arı bulunmadığı veya pek yaşlı ise yaramayacak bir halde bulunduğu görülür.
Yağmayı durdurmak için şu usül kullanılmaktadır.
Yağmaya uğrayan kovanı yerinden kaldırarak yağma edilen kovanın yerine koyarlar. Hangi kovanın yağmacılık yaptığını anlamak için yapmaya uğrayan kovanın kapısı önüne toplanan arıların üzerilerine biraz un serpmelidir. Una bulaşan yabancı arıların hangi kovana girdiğine dikkat ederseniz yağmacı kovanı bulursunuz.
Güneş battıktan sonra kovanlarda sükunet görüldüğü halde yağma yapana kovanın arılarında yine uçuşmalar devam ettiğinden yağmacı kovanı bu suretle de anlamak mümkün olur.
Kovanların yerlerini değiştirmek usulü ile yağmacılığı önlemek her yerde kabil değildir. Duvar arkasında bulunan komşu arıcının kovanlarından yağmacı arıların gelmeleri mümkündür. Bu halde bu usulü kendi arılığınızda kullanabilirsiniz. Yağmacı kovanın yerini değiştirmekle yeni yerlerine alışan arılar kovanlarını yabancılara karşı daha iyi korurlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder