Bal arısı ırkları Türkiye’de beş farklı ırktan meydana
gelmektedir. Bu ırkları saymamız gerekir ise Saf Kafkas Bal Arısı, Saf İtalyan
Bal Arısı, Saf Karniyol Bal Arısı, Saf Muğla Bal Arısı ve Saf Anadolu Bal
Arısıdır.
Saf ırk bal arılarının saf ırk olarak yaşamını devam ettire
bilmesi için ya izole bir bölgede yani korunaklı bir alanda yaşamlarını
sürdürmeleri gerekir ya da ana arı üretimi yapan bir tesiste suni tohumlama
yapılarak saf ana arı üretimi yapılabilir.
Türkiye’de bilinen bir kaç firma arıcılık malzemelerinden olan suni tohumlama cihazı ile ana arı
üretimini gerçekleştirmektedir. Artvin Borçka’nın Camili Bölgesinde ve Ardahan
Posof ta bu işlemler yapılmaktadır. Bu bölgelerde araştırma – geliştirme
çalışmaları yapılmıştır ve 1998 yılından bu yana dışarıdan bu yöreye arı girişi
yasaklanmıştır.
Bir yıl önce suni tohumlaması yapılan ana arının verimi
tayin edilerek bir sonraki yıl ana arı damızlık olrak seçilmekte ve üretimler
ondan elde edilen yavrulardan yapılmaktadır. Larvası alınan damızlık koloniler
ve suni tohumlama için erkek arılardan alınan spermlerden yüksek kalitede yeni
bal arısı üretimi yapılmaktadır.
Ardahan Posofta oluşturulan izole alanda yine beş yüz
kolonilik bir arılık oluşturulmuştur. Camili ve
Ardahan Posof’ta üretimi yapılan saf ırk bal arısı üretimi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
tarafından da onaylanmıştır.
Bu üretim tesislerinden Türkiye’nin her yerine damızlık ana
arı tedariki sağlanmaktadır. Böylece kaliteli ve verimi yüksek olan kovanlara
arıcılarımız sahip olabilmektedir.
Arı kolonisinde olmazsa olmazdır ana arı damızlık ana arılar güzel cinste olduktan sonra arıcılığın tadından yenmez.
YanıtlaSil