uzman arıcılık

6 Şubat 2019 Çarşamba

Damızlık Ana Arı Nasıl Olur?


Bal arısı ırkları Türkiye’de beş farklı ırktan meydana gelmektedir. Bu ırkları saymamız gerekir ise Saf Kafkas Bal Arısı, Saf İtalyan Bal Arısı, Saf Karniyol Bal Arısı, Saf Muğla Bal Arısı ve Saf Anadolu Bal Arısıdır.
Saf ırk bal arılarının saf ırk olarak yaşamını devam ettire bilmesi için ya izole bir bölgede yani korunaklı bir alanda yaşamlarını sürdürmeleri gerekir ya da ana arı üretimi yapan bir tesiste suni tohumlama yapılarak saf ana arı üretimi yapılabilir.
Türkiye’de bilinen bir kaç firma arıcılık malzemelerinden olan suni tohumlama cihazı ile ana arı üretimini gerçekleştirmektedir. Artvin Borçka’nın Camili Bölgesinde ve Ardahan Posof ta bu işlemler yapılmaktadır. Bu bölgelerde araştırma – geliştirme çalışmaları yapılmıştır ve 1998 yılından bu yana dışarıdan bu yöreye arı girişi yasaklanmıştır.
Bir yıl önce suni tohumlaması yapılan ana arının verimi tayin edilerek bir sonraki yıl ana arı damızlık olrak seçilmekte ve üretimler ondan elde edilen yavrulardan yapılmaktadır. Larvası alınan damızlık koloniler ve suni tohumlama için erkek arılardan alınan spermlerden yüksek kalitede yeni bal arısı üretimi yapılmaktadır.
Ardahan Posofta oluşturulan izole alanda yine beş yüz kolonilik bir arılık oluşturulmuştur. Camili ve  Ardahan Posof’ta üretimi yapılan saf ırk bal arısı üretimi  için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından da onaylanmıştır.
Bu üretim tesislerinden Türkiye’nin her yerine damızlık ana arı tedariki sağlanmaktadır. Böylece kaliteli ve verimi yüksek olan kovanlara arıcılarımız sahip olabilmektedir.

1 yorum:

  1. Arı kolonisinde olmazsa olmazdır ana arı damızlık ana arılar güzel cinste olduktan sonra arıcılığın tadından yenmez.

    YanıtlaSil