uzman arıcılık

20 Şubat 2019 Çarşamba

TULUMSU YAVRU ÇÜRÜKLÜĞÜ


Bal arısı hastalıklarından olan tulumsu yavru çürüklüğü hastalığı mikroskop ile bile görülmesi zor olan viral bir hastalıktır. Tulumsu yavru çürüklüğü hastalığı şuan Türkiye’de görülmemektedir fakat komşu ülke diye tabir ettiğimiz bize kıyısı bulunan ülkelerden İran, Gürcistan, Yunanistan ve Ermenistan’da görülen yaygın bal arısı hastalıklarından biridir.
Tulumsu yavru çürüklüğü virüsünü işci arılar yavru olan bal arılarının larvalarını beslerken bulaşık salgı   ile aktarmasından meydana gelmiştir. Yavru bal arılarının kuluçka süreleri altı ila yedi gün sürmektedir. Hastalık virüsü taşıyan larvalar arıcılık malzemelerinden olan petek gözleri sırlandıktan sonra bir sonraki evreleri olan pupaya geçemeden petek gözü içerisinde ölmektedir. Tulumsu yavru çürüklüğü larvanın pupa dönemine geçerkenki deri değişimindeki yapıyı bozduğu için larva eski deriden kurtulamaz. Larvanın baş kısmına yapışık kalan deri arasına biraz sıvı toplanmaktadır. Bu sebep ile de larvanın baş kısmı şişerek kıvrılmaya başlar. Vücutta bu şişkinlikle biraz daha irileşir.
Tulumsu yavru çürüklüğü genellikle ilkbahar döneminde meydana gelir ve çoğunlukla kovanını karıştıran erkek arılar tarafından kovana bulaştırılır. Bu virüs arıcıların kovana müdahale etmesine gerek kalmadan da yaz mevsiminin başlarında da kendiliğinden kaybolabilir. Fakat virüs bulaşması olan kovanlarda yavru üretimi olmamasına rağmen virüsün yayılması devam edebilir.
Tulumsu yavru çürüklüğü hastalığından ilaç kullanarak kurtulamazsınız. Bal arısı kolonisi kendiliğinden bu hastalığı yenebilme potansiyeline sahiptir.  Dışarıdan müdahale olarak arıcılar virüsün olduğunu gördüğü kovanın ana arısını öldürüp yerine başka bir ana arı verir ise bal arısı kolonisi kolayca bu hastalığın üstesinden gelebilir.  Virüsü bünyesinde bulunduran larvalar işci arılar tarafından temizlenerek sağlıklı hale gelebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder