uzman arıcılık

26 Aralık 2018 Çarşamba

Arıcılıkta Varroa Zararlısı ile Mücadele Nasıl Yapılmalıdır ?


Varroanın en önemli özelliği gelişmekte olan formlarının ve genç dişilerinin kapalı yavru gözlerinde bulunmalarıdır. Bu nedenle parazite karşı kullanılacak ilaçların etkinliğini ve başarı şansını artırabilmek için ilaçlamaların yavrusuz dönemlere denk gelen mevsimlerde yapılması şarttır. Mücadele için en uygun zaman ise kolonilerde kuluçka faaliyetlerinin ve kapalı yavru gözlerinin en az olduğu erken ilkbahar ve geç sonbahardır. İlaçlamalar balda kalıntı bırakmaması için nektar akımı ile bal hasadı arasında kalan dönemin dışında yapılmalı, temel arıcılık malzemelerine kimyasal bulaşmamasına özen gösterilmelidir.
Mücadeleden önce varrolara karşı önerilen korunmaya önem verilmesidir. Unutulmamalıdır ki çoğu kimyasal balda kalıntı bırakır ve balın kalitesinin düşmesine neden olmaktadır.
Yağmacılık karşı önlem için kovan uçuş delikleri daraltılmalıdır. Enfeksiyon kovanda yoğun bir şekilde var ise kovan yakılarak imha edilmelidir. Genç dişilerin yavru gözlerinde bulunmasına engel olmak için oğul vermesine engel olunmalıdır.
Haşeratlara karşı önlem için kovanlar en az yerden 50 cm yükseğe konulmalı ve devamlı güneş alan yerler seçilmelidir.
Kimyasal mücadele için seçilecek preparatların doğru zamanda ve doğru dozlarda kullanılması gerekmektedir. Dozajlar ayarlanmadığı zaman varrolar ilaca karşı direnç geliştirebilmekte ve hiç bir etki gözlenmemektedir. İlaçlar kapalı yavru gözünde gelişen akarlara etki etmeyeceğinden ilaçlama erken ilkbahar ve geç sonbahar mevsiminde kapalı yavru gözlerinin en az olduğu dönemde yapılmalıdır. Bu mevsimde kovanda, arıcılık malzemelerinde, balda kalıntı bulunmayacağından, kalıntı sorunu da ortadan kalkmış olacaktır.
İlaçla mücadelenin yanı sıra değişik yöntemlerle de varroa ile mücadele edilebilir. Fiziksel olarak yapılan mücadelede yüksek sıcaklıktan faydalanılır. Bunun için kovanlar özel hazırlanmış depolarda kovanın sıcaklığı 46-48 C°’ye çıkardığında varroların kolonileri terk ettiği gözlemlenmiştir. Göz tabanı geniş olan plastik petekler kullanılmadığında işçi arılar 18-19 günde gelişimini tamamlayarak ergin dişi arı oluşur. Bu süre içinde varroa gelişimini tamamlayamadığından petek içinde ölmektedir. Ayrıca kış aylarında kovan uçuş deliği genişletilerek arıların kuluçka faaliyetleri azaltılıp varroa ile mücadele edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder