uzman arıcılık

12 Aralık 2018 Çarşamba

Ana Arı Yetiştirmenin Önemi


Ana arı üretiminizi kendiniz yapıyor iseniz arıcılık malzemelerinden olan kovanlarınızda yaşadığınız ana arı sıkıntılarınızı daha kolay bertaraf edebilirsiniz. Bu sebep ile ana arı üretimine önem verilmelidir. Amerikalı arıcılar her yıl kovanlarındaki ana arılarını değiştirerek bal verimini önemli oranda arttırdıklarını dile getirmişlerdir. Ana arı üretimini gerçekleştirmek için de arı çiftliklerini kurmuşlardır.
 Arı kovanlarından yüksek oranda bal almak için arı kolonisinin mevcudiyetinin yüksek olması gerektiğini tahmin edilebilir. Koloninin mevcudiyetinin fala olması sağlayacak olan da ana arı yani kraliçe arıdır. Yaşlı ana arılarda döl verimi zamanla azalır. Ana arı dayanıklı, dinamik ve çalışkan ise genç işci bal arılarda ana arıları gibi hareketli ve çalışkan olurlar.
Öncelikle  yapmanız gereken iyi koloniye sahip, çalışkan ve aktif olan bir kovanı damızlık kovan olarak seçmektir. Sonrasında iyi ana arı yetiştirmek için ortalama yirmi çerçeveli iki katlı ve kalın duvarlı langsthroth tipi kovan tipi oluşturmak ya da temin etmek gerekir. Sonrasında bu kovanın içerisine en az elli ila altmış bin civarında bal arısı konularak bolca arı şurubu verilmelidir. Böyle bir kovanda ana arı oldukça iyi durumda olur.
Böyle bir kovanda mum kelebeği gibi parazitler barınamaz. Eşek arısı gibi kovanı yağmalamaya kalkan dış etkenlerden de işci arı arılar pek etkilenmez geri püskürtürler düşmanlarını.
Güçlü ana arıya sahip kovanlarda işci arılarda güçlü olur. Bunun sonucu olarak da kovandaki bal verimi iyi olur. Hastalıklar ile mücadele etkin olur. Dış etkenlere karşı savunması güçlü bir kovan olur.
Siz siz olun kovandaki ana arınızı takip edip gerektiğinde yenilemiyi kendinize görev edinin!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder