uzman arıcılık

8 Ağustos 2016 Pazartesi

BALI  SÜZME İŞLEMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bal süzme odasının sıcaklığı ortalama 25-300 C derece arasında olmalıdır, 350 C dereceyi geçmemelidir.
Bal Peteğinin üzerindeki sır, sır bıçağı- sır rulosu veya sır tarağı ile alınmalıdır.
Sırı alınmış petekler bal süzme makinesinin dönüş yönüne ters olacak şekilde yerleştirilerek merkez kaç kuvvetinden yararlanılmalıdır.
Bal süzme makinesinin kolu önce yavaş çevrilerek peteklerin 1. yüzeylerinin yaklaşık yarısı süzülür. Daha sonra petekli çerçeve ters çevrilerek diğer yüzeyin tamamı süzülür. Sonra tekrar petek ters çevrilerek ilk yüzeydeki yarım kalan bal süzülür. Böylece peteklerin dönme esnasında parçalanması engellenmiş olur.
Telsiz petekler bal süzme makinesine konursa kırılıp düşebilir.
Hasattan hemen sonra bal yumuşak ve akışkan olacağı için hemen süzülmelidir.

Başkalarının bal süzme makineleriyle bal süzülmemelidir. Çünkü hastalık bulaşma riski olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder