PETEKLİ BALLARIN KOVANDAN ALINMASINDA
NELERE DİKKAT
EDİLMELİDİR
Bal hasadı nektar akımın azalmaya başladığı günlerde yapılmalıdır.
Kovan miktarı ve diğer şartlar da göz önüne alınarak ballı peteğin en az
3/4 'ünde yani %75'inde bal dolu gözler sırlanmış ise hasat etmek uygundur.
Bütün peteklerin olgunlaşması beklenmeden
olgunlaşan petekler alınmalıdır. Böylece kovan uzun süre açık tutulmaz ve
yağmacılığın önüne geçilmiş olur.
Gezginci arıcılıkta arılar nakledilmeden bal hasadı yapılmalıdır.
Nektar akımı yavaşladığında bal alınmaz. Bu bal kışın arılar için
bırakılmalıdır.
Nektar akımı bittikten sonra hasat yapılırsa yağmacılık artar.
Bal hasadı , arıların hırçın olmadığı ve yağmacılığın az olduğu sabahın erken saatlerinde yapılmalıdır.
Bal Hasadı için ilk önce uçuş deliğinden kovana duman verilir, kovan kapağı
kaldırılır ve örtü tahtalarının aralarından duman verilerek arılar
sakinleştirilir.
Ballı peteklerin arıları silkelenir, petekte kalan arılar fırça ile
temizlenir, petekli bal taşıma sandığına yerleştirilir.
En önemli nokta kovandaki fazla balın alınmasıdır
Bal süzme işlemi akşamleyin yapılmalıdır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder