uzman arıcılık

3 Aralık 2015 Perşembe

KÖRÜK VE KÖRÜK KULLANIMI

 Körük, arıcıların arılarla ve kovanlarla ilgilenecekleri zamanlarda arıları sakinleştirmek adına kullanılan bir arıcı aletidir. Arılara duman verildiği anda yangın olduğunu düşünen arılar bal yemeye çalışırlar ve doyarlar. Bu da arıcılara daha rahat çalışabilecekleri bir ortam sağlamaktadır.
Bu konuda körük içerisinde ne yakılacağının seçimi ve hangi tip körük seçilmesi gerektiği en önemli noktayı oluşturmaktadır.
Körük içerisinde kullanılacak olan madde arıları sakinleştirebileceği gibi arıların saldırgan tavırlarda bulunmasına da neden olabilmektedir. Körük içerisinde organik ürünlerin kullanılması tavsiye edilmektedir. Çünkü dumanın verilmesi sırasında duman hem arıya hem de kovanda bulunan arı ürünlerine temas edebilmektedir.  Körük kullanımı ve duman verilmesi sırasında dumanların gereğinden fazla yapılmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Dumanın bal ve diğer arı ürünlerine de en az şekilse temas etmesine özen gösterilmelidir.
  Arılara duman verileceği zaman ilk olarak kovanın ön kısmındaki deliklerden 3-4 kere körük sıkılarak birkaç dakika beklenir. Daha sonra ise kovanın kapak kısmı açılarak kovana yatay olacak şekilde tekrar körükleme yapılır. Körükleme işlemi uzaktan ve yumuşak bir şekilde yapılmalıdır. Kovanın incelenmesi sırasında her bir çıta kaldırılıp yine hafif bir körükleme yapılabilir. Arılarda yüzeye çıkma durumu yoksa fazladan körükleme yapmaya gerek yoktur.
Arıcı körükleri kullanım şekline göre, üretilen malzemesine göre Galvaniz Körük, Krom Kaplama Körük, Kovalı Galvaniz Körük, Paslanmaz İlaçlama Körüğü, Alman Tel Kafesli Paslanmaz Körükgibi çeşitlere ayrılmaktadır.
Hangi işlem için hangi körük kullanımının gerektiği konusunda UZMAN ARICILIK’tan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder