Körük, arıcıların arılarla ve
kovanlarla ilgilenecekleri zamanlarda arıları sakinleştirmek adına kullanılan
bir arıcı aletidir. Arılara duman verildiği anda yangın olduğunu düşünen arılar
bal yemeye çalışırlar ve doyarlar. Bu da arıcılara daha rahat çalışabilecekleri
bir ortam sağlamaktadır.
Bu konuda körük içerisinde ne
yakılacağının seçimi ve hangi tip körük seçilmesi gerektiği en önemli noktayı
oluşturmaktadır.
Körük içerisinde kullanılacak
olan madde arıları sakinleştirebileceği gibi arıların saldırgan tavırlarda
bulunmasına da neden olabilmektedir. Körük içerisinde organik ürünlerin
kullanılması tavsiye edilmektedir. Çünkü dumanın verilmesi sırasında duman hem
arıya hem de kovanda bulunan arı ürünlerine temas edebilmektedir. Körük kullanımı ve duman verilmesi sırasında
dumanların gereğinden fazla yapılmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Dumanın bal ve diğer arı ürünlerine de en az şekilse temas etmesine özen
gösterilmelidir.
Arılara duman verileceği zaman
ilk olarak kovanın ön kısmındaki deliklerden 3-4 kere körük sıkılarak birkaç
dakika beklenir. Daha sonra ise kovanın kapak kısmı açılarak kovana yatay
olacak şekilde tekrar körükleme yapılır. Körükleme işlemi uzaktan ve yumuşak
bir şekilde yapılmalıdır. Kovanın incelenmesi sırasında her bir çıta kaldırılıp
yine hafif bir körükleme yapılabilir. Arılarda yüzeye çıkma durumu yoksa
fazladan körükleme yapmaya gerek yoktur.
Arıcı körükleri kullanım şekline
göre, üretilen malzemesine göre Galvaniz Körük, Krom Kaplama Körük, Kovalı
Galvaniz Körük, Paslanmaz İlaçlama Körüğü, Alman Tel Kafesli Paslanmaz Körükgibi çeşitlere ayrılmaktadır.
Hangi işlem için hangi körük kullanımının gerektiği konusunda UZMAN ARICILIK’tan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder