uzman arıcılık

19 Kasım 2015 Perşembe


KARABUĞDAY TARIMI
Arıcılarımızın karabuğday ekimi ile ilgili sorular sorması üzerine karabuğday tarımının nasıl yapılması gerektiğiyle ilgili bilgilendirme amaçlı bir yazı yazmam gerektiğini düşündüm.
Yaptığım araştırmalara göre karabuğday tarlada hızla büyüyen, tek yıllık otsu bir bitkidir. Bitki boyu yetiştirme koşullarına göre 60-120 cm arasında değişmekte. Çiçekleri kokulu olduğu için bal arıları karabuğday nektarını  toplamayı sever. Karabuğday nektarının balı koyu renkli ve güçlü bir tada sahiptir.
 Karabuğday iklim istekleri bakımından hassas bir bitki değildir. Nemli ve serin iklim şartlarını sevdiği fakat dona karşı dayanıklı bir bitki olmadığı biliniyor. 60 ile 100 gün arasında yetişmektedir. Çiçeklenme döneminde yüksek sıcaklıklardan  ve soğuklardan etkilenmektedir. 
Dona karşı dayanıklı bir bitki olmadığı için ilkbahar donlarından sonra ekilmelidir. Bir yılda iki defa ekilebilir. İlk ekim NİSAN ayında, ikinci ekim ise TEMMUZ ayının ortasında yapılabilir.
Toprak seçiciliği olmadığı için her türlü toprak yapısında tarımı yapılabilir. Fazla bir gübre isteği yoktur. Hatta toprakta bulunan fazla azot verim kaybına neden olabilmektedir. Çok az bir fosforlu ve potasyumlu gübre yeterlidir. Killi topraklarda çimlenmesi daha zayıf olmaktadır. Yabancı ot mücadelesi için, ekim zamanı, yabancı otların çıkış sonrasına da yapılmalıdır. Bir dekara(dönüme) ortalama 5 kg tohum kullanılır, serpme ekimlerde ortalama 10 kg tohum kullanılır ve çimlenme bir haftada gerçekleşir. Ekim derinliği 2-3 cm olmalıdır.20-30cm aralıklarla ekilmelidir. 4-5 gün içerisinde çimlenir, hızla gelişir ve büyür. Bir ay içinde çiçeklenmeye başlar. Çiçeklenme ile tohum verme beraber devam eder. Hasat zamanına kadar da çiçeklenme devam edebilir. 
75-80 gün sonra da ilk tohumlar olgunlaşmaktadır. Dekara tane verimi Türkiye ‘de 120-140Kg olduğu söylenmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder