uzman arıcılık

15 Aralık 2015 Salı

       
           ARILARDA KIŞ BAKIMI

  Arılar için kış ölü mevsimdir. Bu sebeple arılar ya kışlatmalarda ya da önlemler alındıktan sonra dışarıda kışlatılmalıdır.
 Kovanlardaki varroa en fazla %5 olmalıdır. Aksi halde ilkbaharda kovanlar daha zayıf olur.
 Kovanların kuzeyi kapalı olmalıdır.Arılar petek üzerine kümelenerek  kışı geçirirler. Arılarınızı kışlatacağınız yerin sıcaklığının 6 0C olması idealdir.
 Kovanlar yerden 20 ila 40 cm yüksekte olmalıdır.Kovanı kardan, yağmurdan, soğuk havalardan koruyacak kovan çadırlarını ve kovan iç örtü bezlerini kullanabilirsiniz.
 Kovan giriş delikleri yabancı arıların, eşek arılarının ya da böceklerin girmesini önlemek için daraltılmalıdır. Uçuş delikleri kesinlikle tamamen kapatılmamalıdır. Uçuş deliklerini kapatan arı ölüleri, kar v.s. var ise bunlar temizlenmelidir.
 Kışın kovanı koyacağınız yeri iyi seçmelisiniz.Kışın salkım halinde bulunan arılar salkımdan düşerlerse tekrar tutunamaz ve ölürler. Bu sebepten kovanlar gürültüsüz, diğer hayvanlardan uzak, rüzgar almayan bir yere konmalıdır.
 Kışın yeterli miktarda kovanda balınız yoksa arılar aç kalacağından ölümler gerçekleşir.Bunu önlemek için arılarınıza yeterli miktarda bal bırakmalısınız ya da arılarınızı besleyecek arı kekini kullanmalısınız.
 Kışın kovanda çerçeve miktarı 10'dan az ise bölme tahtalarıyla daraltma yapmalısınız. Arılar tarafından sarılmayan petekler  kovanın dışına alınmalıdır.
 Kışın kovanda 1 çerçeve arı için 1 çerçeve bal bulundurulmalıdır. Besinler kış salkımına yakın olmalıdır.
 Ballar ekşimemiş, küflenmemiş,kristalize olmamış, bir kısmı polenli bal olmalıdır. Çünkü arılar kötü balı yediklerinde ishal olurlar.
Kışa genç işci arılarla girilirse ilkbahara daha güçlü koloniler oluşur ve verim artar.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder