uzman arıcılık

7 Nisan 2016 Perşembe

İLKBAHARDA   ANA  ARI  KONTROLÜ

Kovanlarda ana arı aranmalı, bulmak için kalabalık peteklere bakılmalıdır.
Arılar polen getiriyorsa ve günlük yumurta varsa ana arıyı aramaya gerek yoktur. Fakat günlük yumurta –larva yoksa ve erkek arı gözleri çoğalıyorsa – ana arı yoksa kovanda yalancı ana tehlikesi var demektir. Kovana ana arı verilmelidir.
İlkbaharda ANA ARI kontrolünde;
1-Peteklerde erkek arı gözü fazlaysa ve yumurtalar dağınık bir şekilde ise ANA ARI YAŞLIDIR.  Daha  sonraki  ana arı yetiştirme dönemlerinde bu koloninin ANA ARISI değiştirilmelidir.

2-Peteklerde yumurta yoksa ama ana arı varsa bu ana YENİ ANA ARIDIR. Çiftleştikten sonra        yumurtlayacaktır.
3- Yumurtalı kısmın alt kenarında ana arı memesi var ise OĞULA gidecektir.
Kovanınız iki katlı ise koloniler kışı genellikle üst katta geçirebilir. Bu sebeple arıların nerde kışladığı belirlenmelidir. Daha sonra çerçeveler hızlıca kontrol edilip çerçevelerde yavru olup olmadığına bakılmalıdır. Yeterince kuluçkalıkta yavru varsa ana arının var demektir.
Erken ilkbaharda ana arı yetiştirilmediği için bu dönemde ana arısız oldukları tespit edilen güçlü veya zayıf koloniler, ana arısı iyi zayıf kolonilerle birleştirilmelidir.
Ana arısı olmayan kovanlar her gün 1 metre ana arısı olan zayıf kolonili kovana yaklaştırılmalıdır. Yaklaştırma gerçekleşince ana arısı olan kovana bir rampa konur ve diğer kovandaki arılar buraya silkelenir.
Oğul verecek kovanlar güçlü olur. Bu kovanlardan zayıf kovanlara takviye yapılabilir. Zayıflayan bu kovanlara ballık takviyesi yapılabilir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder