uzman arıcılık

13 Ocak 2016 Çarşamba


KOVANDA YAĞMACILIĞIN ÖNLENMESİ
Kovanda yağmacılığın olması demek yağmacı arıların başka kovanlardan bal çalması demektir. Genellikle kuvvetli kovanlardaki arıların zayıf kovanlardan balı alması şeklinde olur. Bunun sebebi ya arıcı yanlış uygula yapmıştır ya da nektar akımı az olmuştur. Yağmacılık kurak yıllarda ya da yağışlı günlerin çok olduğu zamanlarda  daha çok görülür. Yağmacılık arta ise kovan sönebilir. Arılıktaki kovanların eşit güçte olması gerekmektedir.
Yağmacılığın Başladığının Göstergeleri Şunlardır:
Kovanların etrafında normalinden fazla hareketlilik varsa şüphelenilmelidir. Arılar kovanın her tarafına sarılırlar. Uçuş deliklerinde yılma olur. Kovanın uçuş deliğinin orda petek kırıntıları varsa yağma oluyor demektir. Yağmacı arıların renkleri koyulaşır çok hırçın ve sokmaya meyillidirler. Yağmanın ardından kovanın peteklerini mum güvesi sarar, larvalar bozulur ve hastalık başlar.

    Yağmacılığı Önlemek İçin Yapılması Gerekenler:

  1.   Kovan uçuş delikleri sinek teli ile bir boyunca kapatılmalı kovan 4-5 gün kontrol                    edilmemelidir. Kovan uçuş delikleri daraltılmalıdır. Sıcak günlerde kovanın havasız        kalmamasına dikkat edilmelidir.
  2.   Arıların sakinleşmesi için üzerlerine su serpilebilir.
  3.   Yağmalanan kovanların yeri değiştirilmeli ama kovan kapakları açılmamalıdır.
  4.   Yağmaya uğrayan kovan kapatılmalı, kovan önündeki arılara un serpilerek arıların nerden geldiği tespit edilmelidir.
  5. Yağma yapan kovanın giriş delikleri kapatılmalı ve kovanın yönü değiştirilmelidir.
  6. Balı süzülen petekler akşamleyin kova verilmelidir.
  7.  Sonbaharda fazla petekler arılıktan uzaklaştırılmalıdır.
  8.  Ballı çerçeveler fazla dışarıda bırakılmamalıdır.
  9.  Anasız kovan bulundurulmamalıdır.
  10.   Zayıf kovanlar birleştirilmelidir.
  11.   Yağma yapılan kovanların petekleri alınmalıdır. Boş kovana gelen arılar zamanla bir şey bulamayınca yağmadan vazgeçerler.
  12.  Kovanlar gölge bir yere taşınabilir.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder