uzman arıcılık

7 Aralık 2016 Çarşamba

ARI İLE İLGİLİ  SIKÇA SORULAN SORULAR-3
ARILAR UÇARKEN YÖNLERİNİ NASIL BULUR?
Arılar yönlerini bulmada Güneş ve Dünyanın manyetik alanına karşı duyarlıdır. Arıların gözleri polarize olmuş ışığa karşıda oldukça hassastır. Çok bulutlu güneşsiz havalardadahi polarize olmuş ışık sayesinde yönlerini bulabilirler.
Yapılan bir araştırmaya göre arılar 13 km uzağa gidip sonrasında kendi yuvalarını bulabiliyorlar. Uçarkende ufuk çizgisini kendilerine yön tayininde yardımcı olarak kullandıkları biliniyor.
 ARILAR RENKLERİ GÖREBİLİYOR MU?
Arılar ultraviyole ışığının yansıttığı renkleri görebilirler. Çiçeklerde bu yansımayı sağladığı için arılar parlak olarak görür. Kırmızı renge karşı tamamen kör olan arılar maviye yakın renkleri görebilir. Arıların görme sistemi insanlarınkinden 10 kat daha üstündür. Gözleri beyinlerine saniyede70 bin görsel gönderir. İnsan gözü mavi, yeşil ve kırmızıyı baskın görürken arılar sarı ve maviyi daha baskın görür. Arıların kafalarının üzerindeki  3. gözü ultraviole ışınlarını görmesini sağlar.
ARILAR UYUR MU?
Arılar uyumazlar fakat geceleri hareketsizdirler. Arıların uyumaması belki de ömürlerinin kısa olmasına sebeptir budur.
ARILAR KOKU ALIR MI?

Arılar çok gelişmiş bir koku alma sistemine sahiptir.  Feromonların taşıdığı mesajları ustalıkla algılarlar. Arılar çiçeklerin kokularını tanımayı sağlayan özel bir mekanizmaya sahiptir. Koku alıcı hücreleri antenlerindedir. Çiçeklerden aldıkları koku bilgilerini kodlayarak kendilerine gereken nektarı daha kolay bulabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder