Arıcılık, balarısı kolonilerinin, bir kovanda bakımını ve
beslemesini yaparak bu koloninin çoğalmasını sağlayarak zirai kazanç
sağlamaktır. Arıcılıkta balın
yanı sıra polen, arı sütü, balmumu, propolis gibi arı ürünleri de temin edilir.
Arıcılığın tarihi insanlık tarihi kadar
eskidir. Ülkemizde de çok yaygın olarak yapılan arıcılık,
ülkemizin zengin kaynakları ve değişik iklim koşullarına sahip olması sebebiyle
bal verimi farklılıkları olmasına rağmen; güzel yurdumuzun her yerinde arıcılık
yapılabilir.
Arı ürünlerinin elde
edilebilmesi için öncelikle gerekli olan ilk şey arıcılık bilginizdir.
Ülkemizde arıcılıkla ilgili pek çok kurs açılmaktadır. Aldığınız eğitimden
sonra arılı birkaç kovan satın alarak arıcılığa başlayabilirsiniz. Almış
olduğunuz eğitimi ancak pratik yaparak pekiştirebilirsiniz.
Arıcılığa başlarken ilk adım
olarak boş bir kovan alarak içine oğul alabilirsiniz veya arılı bir kovan
alabilirsiniz. Ancak bizim tavsiyemiz ana arısı genç, arısı güçlü ve cinsiyeti
belli, standartlara uygun olan bir kovan alınarak başlanılmasıdır.
Arıcılığa ilk etapta 3-4 kovan
alarak başlanılması tavsiyemizdir. Zamanla arıcılık hakkındaki deneyimler
arttıkça kovan sayısının artırılması en uygun olanıdır.
Arı kovanlarının yerinin baştan doğru olarak
seçilmesi önem taşımaktadır. Aksi bir durumda arıların aktif olduğu bir dönemde
arılık yerinin değiştirilmesi oldukça zor ve zahmetli bir durum haline
gelmektedir.
Arılık yeri seçilirken fabrika yakını, kirli
arazi ve hava, çöplükler gibi olumsuz çevre şartlarından olabildiğince uzakta
bir yer seçilmelidir. Arılık yeri bal kaynaklarına mümkün olduğunca yakın
seçilmeli ve zengin bir bal kaynağına sahip olmalıdır. Bahçeli bir eve sahipseniz kovanlarınıza
burada bakabilirsiniz.
Arıcılık
yapmak için ilk etapta edinmeniz gereken malzemeler: Arıcı maskesi, eldiven,körük, el demiridir. Daha sonra mevsime ve ihtiyaca göre almanız gereken
malzemeler olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder