uzman arıcılık

13 Ekim 2015 Salı

ARICILIĞA BAŞLARKEN...





ARICILIĞA BAŞLARKEN

Arıcılık, balarısı kolonilerinin, bir kovanda bakımını ve beslemesini yaparak bu koloninin çoğalmasını sağlayarak zirai kazanç sağlamaktır. Arıcılıkta balın yanı sıra polen, arı sütü, balmumu, propolis gibi arı ürünleri de temin edilir.
Arıcılığın tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Ülkemizde de çok yaygın olarak yapılan arıcılık, ülkemizin zengin kaynakları ve değişik iklim koşullarına sahip olması sebebiyle bal verimi farklılıkları olmasına rağmen; güzel yurdumuzun her yerinde arıcılık yapılabilir.
Arı ürünlerinin elde edilebilmesi için öncelikle gerekli olan ilk şey arıcılık bilginizdir. Ülkemizde arıcılıkla ilgili pek çok kurs açılmaktadır. Aldığınız eğitimden sonra arılı birkaç kovan satın alarak arıcılığa başlayabilirsiniz. Almış olduğunuz eğitimi ancak pratik yaparak pekiştirebilirsiniz.

Arıcılığa başlarken ilk adım olarak boş bir kovan alarak içine oğul alabilirsiniz veya arılı bir kovan alabilirsiniz. Ancak bizim tavsiyemiz ana arısı genç, arısı güçlü ve cinsiyeti belli, standartlara uygun olan bir kovan alınarak başlanılmasıdır.

Arıcılığa ilk etapta 3-4 kovan alarak başlanılması tavsiyemizdir. Zamanla arıcılık hakkındaki deneyimler arttıkça kovan sayısının artırılması en uygun olanıdır.
 Arı kovanlarının yerinin baştan doğru olarak seçilmesi önem taşımaktadır. Aksi bir durumda arıların aktif olduğu bir dönemde arılık yerinin değiştirilmesi oldukça zor ve zahmetli bir durum haline gelmektedir.

 Arılık yeri seçilirken fabrika yakını, kirli arazi ve hava, çöplükler gibi olumsuz çevre şartlarından olabildiğince uzakta bir yer seçilmelidir. Arılık yeri bal kaynaklarına mümkün olduğunca yakın seçilmeli ve zengin bir bal kaynağına sahip olmalıdır. Bahçeli bir eve sahipseniz kovanlarınıza burada bakabilirsiniz.
 Arıcılık yapmak için ilk etapta edinmeniz gereken malzemeler: Arıcı maskesi, eldiven,körük, el demiridir. Daha sonra mevsime ve ihtiyaca göre almanız gereken malzemeler olacaktır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder