uzman arıcılık

25 Aralık 2015 Cuma

KIŞLATMANIN  İYİ OLMASI İÇİN  YAPILMASI GEREKENLER

   1-      Ana Arı Genç Olmalıdır:  Kovanlardaki ana arılar 2 sene bir değiştirilirse verim artar. Ana arı genellikle bal mevsiminden önce  değiştirilir. Gelişmiş ülkelerde ise ana arı bal hasatından sonra değiştirilerek kış için çok sayıda genç arı üretmesi sağlanır.
    2-      İşci Arı Miktarı Arttırılmalıdır : 10 ila 15 çerçeveli çift katlı kovanlarla kışa girmek iyidir. Ülkemizde çoğunlukla tek katlı kovanlarla kışlatma yapılır.  Kışa en az 6 çerçeveli kovanlarla girilmeli, zayıf kovanlar varsa birleştirme yapılmalıdır.
    3-      Kovanda Kış İçin Yeterli Bal ve Polen Bulunmalıdır: Kışın kovanda bırakılması gereken bal miktarı arının ırkına, kış koşullarına ve arı ailesine göre değişim göstermektedir. Arıların yemesi için konulan ballı çerçeveler kuluçkalıktaki yavrulu çerçevelerin arasına konulmalıdır.Kış ölümlerinin  
% 30 u açlıktandır. Mart ayında havanın uygun olduğu bir zamanda arılara polenli çerçeve verilirse iyi olur.
4  4-      Havalandırma  İyi  Olmalıdır: Arıların kış salkımı kesinlikle bozulmamalıdır. Salkımdan düşen arı salkıma tekrar tutunamaz ve ölür.  Kovan içindeki güve, kurtçuk ve kozalar temizlenmelidir.
5  5-      Kovanların Durumu:  Kovanlar sağlam, çatlaksız, su geçirmeyen  özelliklere sahip olmalıdır.Toprakla temasının kesilmiş olması gerekir. Kovanı hafifçe öne eğik bırakmakta fayda vardır. Böylece kovana kar ve yağmur giremez.
6  6-      Kışlatma Yeri: Kışı soğuk yerlerde geçirecek olan kovanlar kapalı bir alana da alınabilir. Ilıman havaya sahip bölgelerde dışarıda durabilir.
Dışarıda Kışlatma: Kovan uçuş deliği daraltılmalıdır. Kovan bölme tahtasıyla daraltılmalıdır. Rüzgardan korumak için kovanın yönü güneydoğuya çevrilmeli hafif öne eğilmelidir. Kovan havasız ve fazla nemli olmamalıdır.
Kapalı Yerde Kışlatma: Kışı soğuk geçen yerlerde uçuş deliklerine tel takılarak kovanlar içeri alınabilir. Rutubet ve havalandırmaya çok dikkat edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder