ARILARDA KIŞ BAKIMI
Arılar için kış ölü mevsimdir. Bu sebeple arılar ya
kışlatmalarda ya da önlemler alındıktan sonra dışarıda kışlatılmalıdır.
Kovanlardaki varroa en fazla %5 olmalıdır. Aksi halde
ilkbaharda kovanlar daha zayıf olur.
Kovanların kuzeyi kapalı olmalıdır.Arılar petek üzerine
kümelenerek kışı geçirirler. Arılarınızı
kışlatacağınız yerin sıcaklığının 6 0C olması idealdir.
Kovanlar yerden 20 ila 40 cm yüksekte olmalıdır.Kovanı kardan,
yağmurdan, soğuk havalardan koruyacak kovan çadırlarını ve kovan iç örtü
bezlerini kullanabilirsiniz.
Kovan giriş delikleri yabancı arıların, eşek arılarının ya da
böceklerin girmesini önlemek için daraltılmalıdır. Uçuş delikleri kesinlikle
tamamen kapatılmamalıdır. Uçuş deliklerini kapatan arı ölüleri, kar v.s. var
ise bunlar temizlenmelidir.
Kışın kovanı koyacağınız yeri iyi seçmelisiniz.Kışın salkım
halinde bulunan arılar salkımdan düşerlerse tekrar tutunamaz ve ölürler. Bu
sebepten kovanlar gürültüsüz, diğer hayvanlardan uzak, rüzgar almayan bir yere
konmalıdır.
Kışın yeterli miktarda kovanda balınız yoksa arılar aç
kalacağından ölümler gerçekleşir.Bunu önlemek için arılarınıza yeterli miktarda bal
bırakmalısınız ya da arılarınızı besleyecek arı kekini kullanmalısınız.
Kışın kovanda çerçeve miktarı 10'dan az ise bölme tahtalarıyla
daraltma yapmalısınız. Arılar tarafından sarılmayan petekler kovanın dışına alınmalıdır.
Kışın kovanda 1 çerçeve arı için 1 çerçeve bal
bulundurulmalıdır. Besinler kış salkımına yakın olmalıdır.
Ballar ekşimemiş,
küflenmemiş,kristalize olmamış, bir kısmı polenli bal olmalıdır. Çünkü arılar kötü balı
yediklerinde ishal olurlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder