uzman arıcılık

11 Nisan 2016 Pazartesi



ANA ARISIZ KOLONİLERE ANA ARI VERME

Kovanlardaki ana arı yaşlı ise öldürülmesi gerekir. Yaşlı ana arı düzenli olarak yumurta atmaz. Düzensiz olarak aralıklarla sağa sola yumurta atar. BU şekilde ana arının yaşlı olduğunu anlayabilirsiniz.
Öldürülen yaşlı ana arı kovandan atıldıkdan 4 gün sonra kovanda bulunan tüm ana arı memeleri imha edilir.
Ana arı kafesi iki açık yavrusu olan kuluçkalık çerçevelerin arasına çıkış deliği üstte olacak şekilde yerleştirilmelidir.
Ana arının kokusu kovana hakim oluncaya kadar ana arı kafesten çıkarılmaz. Ana arı kafesinde işci arı bulunmamalıdır. Çünkü yabancı işci arılar koku salgılar ve kovandaki diğer işci arılar bu kokudan dolayı alarma geçerler. Bu durumda yeni ana arıyı kovana kabul ettirmeyi zorlaştırır. 3-4 gün sonra işci arılar yeni ana arıya alışırlar.
Ana arı verilmeden 1 gün önce ve ana arı verildikten bir kaç gün sonra teşvik şuruplaması yapılır. Ana arı kafesinde iken işci arılar ana arıyı besleyebilmelidir ama ana arı kafesine girmemeler.
Ana arı verilen kafes 3-4 gün rahatsız edilmemelidir.
Ana arı bu süre zarfında etrafa koku yayarak kendini kabul ettirir. Ana arısız kovanda işci arılar saldırganlaşır, düzensiz çalışırlar. İşci arılar aynı zamanda ana arı yüksüğü yaparlar. Yapılan bu 3-4 yüksükten sadece bir ana arı kalır. İşci arılar diğer yüksüklerin etrafını çevirerek ısının yükselmesini sağlayıp ana arıları öldürmüş olurlar.
Kovana Ana Arı Verme:
Ana arı verilecek kovanda yalancı ana arı, ana arı, ana arı yüksüğü ve günlük yumurta olmamalıdır. Ana arı verilecek koloni 5-6 çerçeveli olmalıdır.
Ana arısız 6 gün beklenir, 6 gün sora varsa kovandaki bütün ana arı yüksükleri bozulur.
Kafesteki işci çıkarılr çıkarıldıktan sonra ana arı açık yavru gözlü 2 peteğin arasına verilir. Ana arı kafesinin  kek kısmı aşağıya bakmalıdır. 1 gün sonra ana arı kafesten çıkarılır. Kabul edilmezse tekrar kafese alınır 1 gün daha beklenir ve tekrar kafesten çıkarılır.
Güçlü Kolonilere Ana Arıyı Kabul Ettirmek:
Güçlü koloniye ana arıyı kabul ettirmek için koloni önce ikiye bölünür. Anasız kalan koloniye ana kazandırılır.  Koloni tekrar birleştirilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder